Her gün yeni bir hacker saldırısı haberleri ile karşılaşıyoruz. Peki, ne Yapmalıyız ?
Bilgilerimizin güvenliğini sağlamak için birçok tedbir almak gerekiyor. Bu Tedbirler arasında en çok internet üzerinde kullandığımız kullanıcı şifrelerimiz.
Bankacılık, sosyal medya, haber siteleri ve birçok yerde kullanılmaktadır. Sistemlere giriş için kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılması istenmektedir. Hepimiz bu şifrelerin güçlü ve zor olması gerektiğini biliyoruz fakat bu “güçlü şifreyi” nasıl oluşturabileceğimiz sorusuyla başlıyor.
Giriş yapılan internet sitelerinde aynı şifreleri kullanmak doğru değildir.
Peki ne yapmalıyız?
Kolay hatırlanan şifreler seçmek tek çözüm gibi duruyor. Maalesef “hacklenmesi” en kolay şifrelerde işte bu şekilde oluşturuluyor. En çok kullanılan şifreler; 123456, qwerty, “çoçuğunuzun ismi+doğum tarihi” …
Peki bu ve benzeri şifreler sizce kaç kişi tarafından kullanılıyor ?
Peki hem unutmayacağımız hem de kolay ele geçirilemeyecek şifreleri nasıl oluşturabileceğiz?
İki basit “altın kural” var:
1- Seçtiğiniz şifre 8 karaterden az olmamalıdır.
2- Anlamlı bir kelime olmasın.
Anlamsız ve en az 8 karakterden oluşan şifremizi aklımızda nasıl tutacağız? Burada size pratik ve çok işe yarayan birkaç öneride bulunabiliriz.
Sevdiğiniz bir cümleyi veya bir şiiri, şarkı sözünü alın, her kelimedeki belirli bir sıradaki harfi (örneğin son harf ya da ilk harfler) seçin. Cümle veya şiir ya da şarkı sözü yeterince uzunsa fena durumda değilsiniz demektir. Sevdiğiniz cümle veya şarkıyı unutmanız zor. Ayrıca; kullanıdığınız bir cümleyi karışık bir hale getirebilirsiniz.
Örnek : seni seviyorum > S8ni S8viy@rum