Firewall cihazlarının temel görevi, internet bağlantısı yapan kullanıcıların güvenliklerini sağlamaktır.
Firewall bilgisayar sistemleri için üretilen güvenlik duvarı sistemleridir. Firewall cihazları ise bu yazılımların uygun donanımlarla birleştirilerek üretilmesinden meydana gelmiş olan fiziksel ürünlerdir. Firewall kelimesi Türkçe’de “güvenlik duvarı” olarak ifade edilir.
İnternet üzerinden erişilen zararlı sitelere erişimler engellenebilir. Dış ortamdan gelebilecek virüs ve trojan gibi zararlı yazılımların ilk engellenme noktasından biri firewall cihazlarıdır. Donanımsal firewall cihazı ile tüm sistemin network trafiğini kontrol etmek kayıt altına almak; genel anlamda güvenliğin tek merkezden yönetilebilmesi mümkün hâle gelebilir. Bu tür bir güvenlik alt yapısının getirisi, güvenliğin temin edilmesi yanında kaynakların da en verimli şekilde kullanımını sağlanmaktır. Özellikle düşük internet bağlantı hızlarına sahip yerlerde gereksiz trafiğin engellenmesi ve internetin verimli kullanımı adına önemlidir.
Firewall belirlenecek kurallara bağlı olarak, giden/gelen ağ trafiğini izleyen ve bu trafiği belirli kurallar dizisine uygun olarak yöneten güvenlik cihazı / güvenlik yazılımıdır. Firewall’un temel çalışma prensibi, gelen veri paketlerinin incelenmesi ve kurallara uymayanların yasaklanması şeklinde özetlenebilir. Software firewall (yazılımsal firewall) ve hardware firewall (donanımsal firewall) olmak üzere iki tür firewall’dan bahsedilebilir. Software firewall (yazılımsal firewall), bir işletim sistemi üzerinden kullanılan güvenlik yazılımıdır. Bu güvenlik yazılımları, bağlantı noktalarını kullanarak internet trafiğini düzenler. Hardware firewall (donanımsal firewall) cihazları ise yazılımı kendi üzerinde barındırır ve üzerindeki yazılımlar ile trafiği yönlendiren münferit cihazlar olarak tanımlanmak mümkündür.